Vegyél részletre bármit!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

dr Lóvé – na mondd, mennyibe fáj?

Vegyél részletre bármit!


Nem fogyasztói csoport, nem átverés, nem személyi kölcsön!

Hogy mi is ez a „csodaszer”? Ez egy hitelkártya „trükk”. Tényleg csak idézőjelesen trükk, hiszen nem illegális, nem is szürkezóna, sőt egyenesen a bankod bíztat, hogy vedd igénybe.

A részletek

Itt Angliában a hitelkártyáknál (credit card) létezik az adósság-átvétel (balance transfer) illetve a számlapénz feltöltés (money transfer) intézménye. (Magyarországon – jelen sorok írásakor – ilyen pénzügyi termékek nem léteznek.)

Mi is az adósság-átvétel (balance transfer)?

Definíció szerűen annyit tesz, hogy az egyik banknál felhalmozott hitelkártya tartozást (balance), egy másik bank átvállalja azaz átirányítja magához (transfer). Az első bank a balance transfer összegének megfelelően csökkenti a tartozást, míg a második bank ennyivel növeli.

Kínai? Íme egy példa. Gyurinak van egy Lloyds-os hitelkártyája. A hiteltartozása 1000 Font. Gyurit megkeresi a Barclays és felkínál egy új hitelkártyát. Gyuri elfogadja, és a jobb kondíciók miatt úgy dönt, hogy 800Fontot átirányít az új Barclays kártyára.

A megbízás feldolgozása után a Lloyds-os kártyán csak 200 Font tartozás maradt, míg az új Barclays kártyán megjelenik a 800 Font áthozott tartozás illetve a tranzakció költsége is.

Mi az a számlapénz feltöltés?

A money transfer nem más, mint egy hitelkártya terhére történő pénzutalás a saját betéti (bank account) számládra. Az így átutalt összeg a betéti kártyádról (debit card) készpénzben leemelhető vagy bankfiókban kivehető.

Példa: Gyuri új Barclays hitelkártyájához akciós feltételeket kapott és 1000 Fontot átirányít a Lloyds-nál vezetett betéti számlájára (bank account). Később az 1000 Fontot felveszi egy bankfiókban készpénzben.

Mi a különbség a betéti (debit) és a hitel (credit) kárta között?

A legegyszerűbben úgy definiálhatjuk a különbséget, hogy a debit kártyán található összeg a te saját pénzed, a hitelkártyán lévő pénz, pedig más emberek pénze. A más emberek pénzét költöd, akkor azt bizony vissza kell fizetni, kamatostul. Vagy kamatmentesen is akár, olvasd tovább  a cikket!

Mi a bank account?

A bankszámlád. Erre kapod a fizetésed. Két részből áll, egy sort code azonosítja a számlavezető fiókot vagy régiót, az account number pedig a számlát. Ha erről költesz, csak magadnak tartozol elszámolással.

Mire jó és mennyibe kerül?

Most érkeztünk el a lényeghez. Az adósság átvétel (balance transfer) eredeti célja az, hogy egyfajta adósságkiváltó hitelként funkcionálva, jobb feltételeket biztosítson az adósnak. Könnyen beláthatjuk, hogy ha van egy tartozásom 8% kamatra és át tudom váltani, hogy csak 5% legyen a kamat, akkor már lényeges megtakarítást értem el.

De mégsem ezért szeretjük a balance transfer intézmémyét.

A gyakorlatban ugyanis, akkor célszerű élni a balance transferrel, amikor akciósak a feltételek. Nézzünk erre is egy példát.

Az egyik bank a következő ajánlatott tette:

0.0% until 5 August 2015 on all Balance Transfers completed before 30 September 2014
A transfer handling fee will apply of 3.5% of the transaction (minimum of £3.00)

Fizessünk akár autóbiztosítást részletre!

Ez magyarul kb annyit tesz, hogy minden 2014 szeptember 30-ig lebonyolított balance tarnsferre 0% kamatot (!) számítanak fel 2015 augusztus 5-ig, 3.5%-os kezelési költség mellett. Igénybe fogom venni? Naná! Közeleg az autóbiztosításom fordulónapja. Ha egyben kifizetem az évet akkor 550 Fontba kerül az autóbiztosítás. Ha részletekben fizetnék, akkor összesen 630 Fontot kérnek 550 helyett.

Én az egyik hitelkártyámmal fogom kifizetni az 550-et a biztosítónak. Majd a fenti banki ajánlattal élve, a fizetéskor használt hitelkártyámról egy balance transfer segítségévek áthozom a tartozást, amire felszámítanak 3.5% kezelési költséget. A teljes tartozásom tehát 550*1,035 = 569.25 Font. Ezt az összeget ráérek 2015 augusztus 5-ig rendezni, olyan ütemezésben, amilyenben csak szeretném. Megtakarítottam 630-569,25 = 60.75 Fontot.

Nézzünk egy másik példát is. Gyuri kinézett magának egy 800 Fontos LED tévét. Igenám, de nem szeretné egyben kifizetni. Tehát Gyuri kifizeti a tévét egy Lloyds hitelkártyával, majd áthozza a tévé árát a Barclays-hoz a fenti kondíciókkal.

Mennyibe kerül Gyurinak a tévé?

Nos: 800*1,035 = 828 fontba. Gyuri ráér kifizetni a tévét 2015 augusztusig, tehát kb 11 hónappal számolva havonta 75,27 fontot törleszt.

Fontos Információk! A balance transfer csak idegen bankok között működik! Például a Tesco banki partnere (anyabankja ha úgy tetszik) az RBS. Ezért Tescós tartozást RBS kártyára nem lehet átvinni! A példában hozott Lloyds – Barclays viszont tökéletesen működik. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt belevágsz, olvasd el a feltételeket! A feltételekben részletesen megadják, hogy milyen kizáró okok vannak.

Továbbá fontos tudni, hogy a balance transfer csak ugyanazon névre kiállított kártyák esetén működik. Gyuri csak a saját kártyái között mozgathat tartozást, Béla kártyájáról nem tud áthozni adósságot.

Pár szóban a money transferről.

Nos idézzük fel, hogy mit is jelent ez.

A money transfer nem más, mint egy hitelkártya terhére történő pénzutalás a saját betéti (bank account) számládra. Az így átutalt összeg a betéti kártyádról (debit card) készpénzben leemelhető vagy bankfiókban kivehető.

Nézzünk erre is egy példát.

0.0% until 5 August 2015 on all Money Transfers completed before 30 September 2014
A transfer handling fee will apply of 4.0% of the transaction (minimum of £3.00)

Gyuri a fenti ajánlatot kapja a bankjától. Ez magyarul annyit tesz, hogy minden 2014 szeptember 30-ig lebonyolított számlapénz-utalás 2015 augusztus 5-ig kamatmentes, 4%-os kezelési költség felszámolása mellett.

Gyuri kinézett egy használtautót, de nem kereskedő árulja, hanem magánszemély. Gyuri nem tud hitelkártyával fizetni, a magánszemély csak készpénzt fogad el. Gyuri elindít egy money transfert a hitelkártyájáról a bankszámlájára. A pénz pár napon belül megérkezik, amit az egyik bankfiókban fel is vesz. Megveszi a kiszemelt kocsit 1500 Fontért.

Nézzük meg Gyuri tartozását a bank felé: 1500 * 1,04 = 1560 font. Gyuri úgy dönt, hogy 10 hónap alatt fizeti ki a kocsit, azaz havonta 156 Fontot fizet.

Fontos tudnivaló, hogy csak saját bankszámlára lehet pénzt utalni. Tehát Gyuri nem adhatja meg Béla bankszámlaszámát, hogy oda folyjon a pénz.

Kombináljunk!

Felmerülhet a kérdés, hogy Gyuri kombinálhatja-e az autóvásárlást (money transfer) a biztosítás egyösszegű kiváltásával (balance transfer)? A válasz: igen, egészen addig, amíg a hitelkerete ezt lehetővé teszi és megfelel a fontos tudnivalókban részletezett feltételeknek.

A pénz nem játék! Minden esetben tájékozódj a részletekről vagy kérj tanácsot hozzáértőktől, különösen ha gyengén beszélsz angolul és/vagy nem mozogsz otthonosan a banki termékek piacán!

A folytatásban

A következő cikkben Béla elárulja Gyurinak, hogy hogyan lehet teljesen költségmentesen venni bármit részletre, amennyiben a dolog kifizethető hitelkártyával!

 

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)