Továbbtanulás Angliában

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Néhány információ az angliai tanulmányokkal kapcsolatban:
Sok diák és felnőtt szeretne továbbtanulni itt Anglibában felsőoktatási intézményekben. Miután sikerült eldönteni, hogy mely egyetemen, vagy főiskolán, milyen szakon szeretnénk tanulmányokat folytatni, van egy úgynevezett UCAS nevű oldal (http://www.ucas.com/ ) ,ahol jelentkezni tudsz az egyetemre és kitöltheted a regisztrációs lapot. Van egy-két videó, ami segíthet a jelentkezési lap kitöltésében:

Aki egyetemre szeretne járni szüksége van egy nyelvvizsgára, a legtöbbet ajánlott az IELTS. Ezt nem csak Angliában fogadják el, hanem Amerikában és Ausztráliában is. Itt találhatsz bővebb információkat, hogy melyik egyetemhez melyik nyelvvizsgára van szükség: http://www.ucas.com/how-it-all-works/international
Szeretnék belinkelni egy-két honlapot, ami segíthet a megfelelő egyetem kiválasztásában: http://www.educationuk.org/global/. Ezen az oldalon megtalálhatod az összes angol egyetemet és nagyon sok információt róluk (pl. felvételi követelmények, tandíjak, jelentkezések módjai.)
Itt főképp üzleti egyetemeket lehet találni: http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/european-business-school-rankings-2013
Ez az oldal az egyetemeket/szakokat hasonlítja össze: http://www.unistats.co.uk/
A továbbtanulás nem kevés pénzbe kerül, de van lehetőség diákhitel igénylésére. Általában az éves tandíj £6000-9000 körül mozog intézménytől függően. Angliai hivatalos diákhitel cég: Student Finance England https://www.gov.uk/student-finance. Egy kalkulátor segítségével ki lehet számolni, hogy ki jogosult a diákhitelre itt: Studentfinance.gov.uk. Az igénylést minden évben be kell küldeni újra.

Diákhitelhez követelmények magyaroknak:
• A tandíj és a megélhetés teljes finanszírozásához minimum 3 év Angliában eltöltött tartózkodási időt kell igazolni. Ha ez ennél kevesebb, akkor a jelentkező csak a tandíj teljes összegének támogatását kaphatja meg, viszont a megélhetésre nem, attól függően mennyi a saját és a velük egy háztartásban élők jövedelme együttesen.
• A Student Finance England fizeti a kiválasztott kurzust (csak bizonyos típusú képzéseket fizet), plusz amik kapcsolatban állnak ezzel a céggel és a listájukon szerepel.
• Magyarország EU tagállam, ezért minden magyar ember jogosult a támogatásra.
• Fontos,hogy a már korábban megszerzett végzettség alacsonyabb legyen, mint amire jelentkezett. Akik akkor kezdik az egyetemet, amikor kiköltöznek Angliába, ők csak a szociális támogatásra jogosultak (Bursary-re) vagy diákhitelre (Tuition Fee Loan-ra). Ezt az egyetemtől kapják, általában £1000-os összegenként utalják vagy készpénzben 3 részletben. Akik egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt már legalább 3 éve Angliában élnek, ők teljes mértékben megkaphatják a támogatásokat, mint egy angol állampolgárú diák (ezek a támogatások a Maintanence Loan és Maintanence Grant). A Maintenence Grant-at és a Special Grant-at nem kell visszafizetni.

Diákhitelel és támogatások fajtái:
Tuition Fee Loan: A kurzus, amit kiválasztottál maximum 9000 font lehet,és ezt akkor kell kifizetni,amikor a végzett ember keresete eléri a 21000 fontot évente. Ez a hitel az iskolán keresztül kerül kifizetésre. Teljes -,rész időben tanuló diákok is jelentkezhetnek erre a hitelre.
Maintanence Loan: Az összeg maximum £4375-£6375, de függ a Te és a veled együtt élők keresetétől, hogy hol laksz, milyen évfolyamba jársz és hogy a képzés jogosult-e a maintanance grant-ra. Ezt a hitelt csak teljes időben tanuló diákok igényelhetik, a korhatár 60 év.
Maintanence Grant: Maximális összeg, amit kaphatsz £3354, ezt a pénzt nem kell visszafizetni. A megélhetésre utalják,függően mennyi a jövedelem az egy háztartásban élőkkel együtt. Teljes időben tanuló diákok jelentkezhetnek erre a támogatásra.
Special Support Grant: A támogatást a speciális esetekben levő diákok kaphatják meg, a maintanance grant helyett van (pl.ha a párod is diák,valami fogyatékossággal rendelkezel vagy egy ilyen személyt kell gondoznod,vagy ha egyedülálló szülőként nevelsz gyereket).Az összeg kb.£3250 lehet, de ez függ a helyzet vagy a körülmény típusától,viszont jövedelem nem haladhat meg egy bizonyos összeget.

Hivatalos oldal,ahol pontos táblázatokat is találhatsz: https://www.gov.uk/student-finance/loans-and-grants
Láthatjuk, hogy ezek a támogatások, diákhitelek nem lesznek elegendőek mindenre. Sok diák vállal iskola mellett -teljes vagy –részmunkaidős állást. Minden képzésnek az órák száma különböző,hogy melyik napon és hány órát kell benn lenni az egyetemeken. Ettől függően ha egy diák munkát akar vállalni az órabére 18-20 év között £5.13 lesz. Ha 21 évet betöltötte akkor óránként £6.50-ot fog kapni.(Ezek hivatalos adatok 2014 októberétől.)

A hitel visszafizetésére az iskola befejezése után kerül sor, amikor az éves kereseted, és minden egyéb bevételeddel együttesen bruttó £21000-ot eléri. Ezután a munkaadó 9 % ot havonta levon a fizetésből automatikusan. Ha megszűnik az állásod vagy a fizetésed csökken és nem éri el a bruttó £21000 ot,akkor a törlesztés megszűnik ez időre. Előtörlesztésre van lehetőség, viszont a hitelkövetelés 30 év után törlődik a rendszerből. Ha valaki nem fejezi be az iskolát amire a hitelt kapta, a maintenance Grant-at is vissza kell fizetni. Vannak akik az egyetem befejezése után visszamennek Magyarországra élni és dolgozni, nekik az ottani fizetését veszik alapul a hiteltörlesztésnél: bruttó 9480 Font feletti fizetésnél kell megkezdeni a visszafizetést. Aki viszont nem jelenti be a keresetét évente a Student Finance England-nek, neki havi £148-ot kell törleszteni.

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)