Nyelvtanulás Angliában – azaz itt vagyok, de még nem beszélek

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Fontos tudatosítani, hogy az angliai élet a nyelvet még nem beszélő, vagy Magyarországon középfokú nyelvvizsgát szerzettek számára egyaránt komoly kihívás. Idézhetnénk – kicsit átalakítva a helyzetre – Sting dalát is: ” I’m an alien, I’m a legal alien” – I’m a hungarian in England”…

Megérteni az angolokat, nyelvi környezetben, felvenni a beszédritmust, az intonáció, megérteni a rengeteg akcentust és a szlenget, a divatos rövidítéseket… Nem egyszerű. Sőt, ha valaki hosszútávon szeretne berendezkedni Angliában és nem csupán pár hónapra érkezik az angol tudását ” felfrissíteni”, akkor még nagyobb a nyomás.

Bizonyított tény, hogy egy idegen nyelvet saját környezetben anyanyelvi szinten megtanulni, minimum 5 évet vesz igénybe. De a megtanulás szóban benne van a ” tanulás”. Ha csak munkahelyi környezetben “vesszük fel” a nyelvismeretet, a szókincsünk szegényes marad és írni, fogalmazni pedig aligha tudunk. Folyamatos nyelvtanulás mellett nyelvi környezetben értendő a fentírt 5 év. Ami sajnos függ az életkortól is. A gyerekek és a fiatalok sokkal gyorsabban haladnak az idegen nyelvek elsajátításában, mint a 35 év fölöttiek. Egy 35 év fölötti felnőttnek, teljesen az alapoktól 7-8 évet vesz igénybe a nyelv széleskörű, vagyis szóbeli, írásbeli elsajátítása. Ez első hallásra nem túl biztató, ezért érdemes első körben kicsiben gondolkodni, és lépésről lépésre haladni.

 

 

Összeszedtünk pár hasznos tanácsot a kezdeti nyelvi korlátok gyorsabb leküzdéséhez:

Kérj segítséget!
Azok, akik nem tudnak angolul, ügyeljenek a munkaválasztásnál arra, hogy legalább a leendő magyar kollégák közül tudjon pár, aki segít az elején elmagyarázni a dolgokat és tolmácsként is funkcionál szükség esetén. Angliában például rengeteg lengyel él, és dolgozik. Náluk ez teljesen bevett és jól működő szokás. Jön egy hazafi, és amíg nem beszél angolul, mindenben segítik, fordítanak neki. Így kevésbé stresszes az első 4-5 hónap, amíg az alapokat megtanulják és jól eligazodnak a mindennapi életben.

Olyan munkát válassz, ahol nem elég 20 szóval kommunikálni

Sajnos a  bébiszitting, takarítás  és a pubokban betöltendő állások sem sokat segítenek a nyelvtanulás, vagy a nyelvcsiszolás szempontjából, mert szűkös szókincset igényelnek, így a továbbfejlődésre nagyon szerényen adnak csak lehetőséget.

Otthon is használd az angolt!

A  kezdeti időkben sokakkal előfordul, hogy többen laknak egy albérletben a magas bérleti díjak miatt. Ez szintén nehezíti az angol nyelv elsajátítását, kivéve, ha egymás között a magyar mellett angolul is beszélgetnek, és megosztják egymással a tanultakat.

Iratkozz be!

A nyelvtanfolyamok a leghatékonyabbak még nyelvi környezetben is, ezért érdemes azonnal keresni egyet.

Rádiózz, tévézz!

Aki a kezdeti időkben még nem tervezhet a nyelvtanfolyam havi költségeivel, az mindenképp hallgassa folyamatosan az angol nyelvű rádió csatornákat, és nézze a tv-t. Szépen, tisztán, érthetően beszélnek a műsorvezetők például a BBC csatornáin.
A filmeket érdemes angol felirattal nézni! Először azért, mert szinte egy kukkot sem ért a hallás alapján az ember, másrészt, hogy később a szavak helyesírása beépüljön.

Olvasd el!

Fontos az olvasás, először szótárral, vagy akár még a google használatával is. Így a szavak írása, és mondatszerkezetek is könnyebben beépülnek a mindennapi használatba. A könyvek egy második lépcső az olvasásban, először kiválóak a szórólapok, reklámújságok, és a Metró újság is. (Angliában még létezik, ugyanúgy ingyenes mint Budapesten volt)

 

 

Használd!

Érdemes emellett még boltokban, éttermekben, pubokban minél többet kérdezni, beszélgetni, mert így a legkönnyebb megérteni és használni is a nyelvet.

 

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)