Nagy-Britanniában születni – Hogyan intézzük újszülött gyermekünk papírjait?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

A világ legcsodálatosabb és legizgalmasabb időszaka a babavárás és a kicsi születése. De amint túl vagyunk a kezdeti izgalmakon és a kibővült családban már kialakult a napi rutin, országtól és magyarságtól függően el kell rendezni a kis jövevény iratait.

Fontos tudni, hogy a Nagy-Britanniában született babák nem kapják meg automatikusan az állampolgárságot, csak két esetben:  

 • Amennyiben az egyik szülő Brit állampolgár
 • Amennyiben valamelyik szülő rendelkezik letelepedési engedéllyel: Permanent Resident (Indefinite Leave to Remain: ILR) http://www.visabureau.com/uk/residency.aspx (Az ILR abban az esetben igényelhető meg, ha valaki már minimum 5 éve él és hivatalosan dolgozol Angliában.)

A kicsinek útlevelet igényelni lehet:

Az útlevél elkészítésének díja kb £60.

Amennyiben a gyermek születésének időpontjában egyik szülő sem állampolgár, akkor a gyermek a szülők állampolgárságát kapja meg.  Később, ha a körülmények változnak, és valamelyik szülő megkapja a Brit állampolgárságot, a gyermeküket is regisztrálhatják: https://www.gov.uk/

Amennyiben a gyermek már betöltötte a 10. életévét, és bizonyíthatóan az Egyesült Királyságban él, szintén regisztrálni kell, és megkapja az állampolgárságot.

 

 

Amennyiben a szülő az Angliában született gyermeke számára Magyar Állampolgárságot szeretne igényelni, Magyarországon:

A lakóhely szerinti polgármesteri hivatalban az anyakönyvvezetőhöz kell fordulni.
A következők szükségesek hozzá:

 • Adatlap külföldön születés hazai anyakönyveztetéséhez
 • Eredeti születési anyakönyvi kivonat (fordítás nem kötelező) Certified copy of an entry in the register of births
 • Szülők magyar házassági anyakönyvi kivonata
 • Ha  szülők nem házastársak, teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat kitöltése és beadása szükséges 4 eredeti példányban:
 • Külföldön házasodott pároknak a házassági anyakönyvi kivonat és annak hazai anyakönyvezési kérelmének nyomtatványa (kötelező)
 • Szülők állampolgárságának igazolása útlevél vagy személy igazolvány
 • Amennyiben még  nem  jelentettétek be a végleges külföldi letelepedést a Magyar hatóságoknak,  akkor a  kérelmet mint Magyarországon élő, magyar állampolgárként  kell benyújtani , ezáltal kell egy  Adatlap személyi adat és lakcím nyilvántartásba vételhez  (ha a nyilvántartásba vételt külföldön élő magyar állampolgárként kéri valaki, vagyis már bejelentette külföldi végleges letelepedését, akkor azt az anyakönyvezési kérelem – nyomtatvány 8. pontjában kell azt feltüntetni, nem kell külön kérvény)
 • Legalább az egyik szülő lakcímkártyájának másolata, ha nincs, akkor egy kísérő levél arról, hogy nem áll rendelkezésre.

 

Amennyiben a szülő magyar állampolgárságot szeretne igényelni Angliában született gyermekének Angliában:
Azt megteheti a Magyar Nagykövetségen keresztül:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/uk/hu

Cím: 5 Eaton Place, SW1X 8BY, London

Telefon: (00 44) (20) 7201-3440

Fax: (00 44) (20) 7823-1348

E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu

Személyesen és postai úton is lehetséges az ügyintézés.

Személyes ügyintézéshez előzetes időpont  foglalás szükséges mindkét szülő részéről. Amennyiben ez nem megoldható, akkor egy Apai elismerő nyilatkozatot kell hitelesíttetni a tiszteletbeli konzullal vagy egy közjegyző által. Apai elismerő nyilatkozatot (hazásságon kívülieknél) csak személyesen lehet intézni.  Tiszteletbeli konzulok listája ,Közjegyzők listája  (a magyar konzulátus által elfogadott)

Eljárási idő 2 – 5 hónap  Sürgősségi eljárás nincs.

A következők szükségesek hozzá:

 • Adatlap külföldön születés hazai anyakönyveztetéséhez
 • Eredeti születési anyakönyvi kivonat (fordítás nem kötelező) Certified copy of an entry in the register of births
 • Szülők magyar házassági anyakönyvi kivonata
 • Ha nem házastársak, teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat kitöltése és beadása szükséges 4 eredeti példányban:
 • Külföldön házasodott pároknak a házassági anyakönyvi kivonat és annak hazai anyakönyvezési kérelmének nyomtatványa (kötelező):
 • Szülők állampolgárságának igazolása útlevél vagy személy igazolvány
 • Amennyiben még  nem  jelentették be a szülők a végleges külföldi letelepedést a Magyar hatóságoknak,  akkor a  kérelmet, mint Magyarországon élő, magyar állampolgárként  kell benyújtani , ezáltal kell egy  Adatlap személyi adat és lakcím nyilvántartásba vételéhez  (ha a nyilvántartásba vételt külföldön élő magyar állampolgárként kéri, vagyis már bejelentette külföldi végleges letelepedését, akkor azt az anyakönyvezési kérelem – nyomtatvány 8. pontjában kell azt feltüntetni, nem kell külön kérvény)
 • Legalább az egyik szülő lakcímkártyájának másolata, ha nincs akkor egy kísérő levél, hogy nem áll rendelkezésre.
 • Konzuli díj születési anyakönyveztetés ingyenes, apai elismerő nyilatkozat £30,
 • Saját névre megcímzett válaszboríték (postai benyújtás esetén)

További Hasznos linkek az ügyintézéshez:

 

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)