Hamarosan iskolakezdés! – Középiskolai tudnivalók Angliában

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ahogy azt már előző cikkünkben említettük, Angliában az oktatás 4 éves kortól 11 éves korig az ún. primary school-okban folyik. Ezek után a secondary school (vagy hazai megfelelőjeként a középiskola) következik.

Középiskolai tudnivalók

Az iskolák egy része 16 éves kortól felső középfokú oktatást is nyújt (sixth form), (hasonló a mi 12 osztályos gimnáziumi oktatásunkhoz, csak lazább kivitelben)  ugyanakkor működnek külön erre specializálódott sixth form college-ok, vagy further education college-ok. Ezekbe az intézményekbe 16-18 éves korig járnak a gyerekek. A középiskolákba sincs felvételi. A sixth form tulajdonképpen egy egyetemi előkészítő. Azok a diákok, akik nem mennek sixth formba, azok college-okba folytatják a tanulmányaikat és általában szakmát tanulnak. ( Fontos tudni, hogy több egyetemet is szintén College-nak hívnak, de ez nem ugyanaz) Amikor  a diákok elérik a „sixth formot”, vagyis az egyetem előtti utolsó két évet, már „smart dresscode” a jellemző, vagyis nincs kötelező egyenruha, viszont elegáns öltözék a javasolt. Ennek mibenléte iskolánként változik. (Lányoknak általában kosztüm, fiúknak ing, elegánsabb szövetnadrág javasolt fekete cipővel.)

 

 

16 éves kor után, miután a diák megszerezte a GCSE képesítést és úgy dönt, hogy valamilyen főiskolára vagy egyetemre szeretne jelentkezni, esetleg szakmát szeretne tanulni, úgy 2 éves képzésen tovább tanulhat és megszerezheti az A-Level (emelt szintű) érettségit, vagy GNVQ  vagy BTEC képesítések egyikét.

Az állami oktatás a tankötelezettség lejárta után is ingyenes 19 éves korig, illetve különleges esetekben egészen 25 éves korig (Azok számára, akik korábban nem vettek részt ilyen jellegű oktatásban, illetve nem szereztek bizonyítványt, mert például dolgoztak, vagy a körülményeik nem engedték.)

Ezen a szinten már minden tanuló kizárólag az érdeklődésének megfelelően, illetve további terveinek fényében választ 6 –ot az adott iskola által kínált tantárgyakból. Az elkövetkező két évben csak ezeket fogja tanulni.

További képesítési forma az úgynevezett NVQ (National Vocational Qualifications) 

Ezek megszerzéséhez sem kell a diákoknak írásbeli, vagy szóbeli vizsgát tenni, de az adott szakmában szerzett gyakorlati jártasságot mindenképpen lemérik, mielőtt kiállítanák a bizonyítványt. Az így megszerzett oklevelek képezik a felsőfokú képzésben való részvétel alapját, illetve (különösen az NVQ esetében) már a munkaerőpiacon is elegendőek.

(Tudtad? Angliában egy szakmunkás átlag fizetése körübelül évi 27.200 font. A teljes munkaidőben dolgozó személyek alsó 10%-a pedig „csak” 288 fontot keres hetente, ami átszámítva 115.000 forintot jelent.)

 

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)