Hamarosan iskolakezdés! – Általános iskolai tudnivalók Angliában

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Az Egyesült Királyságban az iskolarendszer és az iskolakezdés is teljesen másként alakult ki, mint Magyarországon. A kint élő családosok sokszor nehezen élik meg, hogy az angliai rendszer az oktatás területén lazább, az iskolai szabályok területén viszont sokkal kötöttebb. 

Lássuk, az  iskolakezdéstől az alapokat:

Angliában az alapképzés 5 évesen kezdődik, és két részre bontható. Az első szakasz 1-6 osztályig tart, ez a  primary school.(Ez tulajdonképpen az alsó tagozat megfelelője) Ennek folytatása secondary school. Ami a magyar felső tagozatnak feleltethető meg. Nincs buktatás, osztályismétlés. Egykorú gyermekeket teszek egy csoportba. Nincsenek jegyek, leginkább csak jutalmazások (órai munkáért) és év végi értékelések. Ötödik osztályig még a klasszikus értelemben vett „osztályok” vannak közös foglakozásokkal, osztályközösséggel.  Ötödik osztálytól már a szegmentálás jellemző az évfolyamokra. Itt már képesség és érdeklődési kör szerinti csoportok szerveződnek, és az oktatást is a csoportokhoz igazítják. Felső tagozatban már teljesen megszűnnek osztályok. Mindenki személyre szabott órarendet követ. Az értékelés ugyanaz, mint alsóbb évfolyamokon.: Csoportos projektek, egy-két esszé írása, tesztek kitöltése, és év végi értékelés.

 

 

Minden iskolában kötelező az egyenruha viselése, ezért minden intézménynek megvan a maga jellegzetes, saját címerrel ellátott, téli-nyári uniformisa, testnevelés órai viselete, amit a szülőknek kell megvásárolni a gyermekek számára. Az egyenruhán kívül a szülőknek az iskolai ebédre kell befizetni, ezen kívül szinte mindent az iskola finanszíroz. A legtöbb intézményben ujjlenyomatos rendszerrel lehet fizetni a „menzán”. A szülők nyitnak egy számlát a gyermeküknek az iskola rendszerén belül, amit feltöltenek pénzzel. A gyermekek ujjlenyomatát ehhez a számlához rendelik. Így nem kell pénzt vinnie senkinek az iskolába. Az ebédnél a kassza csak ujjlenyomatot kér. A mostani megszabott napi költési limit a gyerekek számára 4 font. Ebből kényelmesen meg tudnak ebédelni, mivel az iskolai ebéd díjszabása is kedvező.

Minden fontos eseményről, változásról, programról az iskola levélben értesíti a szülőket.  Ugyanígy év végén szintén levélben közlik a gyermek által teljesített szintet, rövid leírással. Nincsenek tankönyvek, amiket cipelniük kell, és házi feladat is alig. Leginkább modern multimédiás eszközök használatával folyik az oktatás.

 

 

Általános iskolai beiratkozás

Állami iskolákban a gyereket be lehet íratni az interneten keresztül illetve a helyi oktatási hatóságot megkeresve, írásban, az általuk kiadott jelentkezési lap kitöltésével. Mindkét esetben figyelni kell arra, hogy a szülők betartsák a jelentkezési határidőt. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy hely hiányában a gyereket nem tudják a lakhelye szerinti legközelebbi intézményben fogadni.

 A jelentkezés menete

Állami iskolák esetén, az iskola típusától függetlenül a jelentkezés a helyi hatóságokon keresztül történik, a helyi önkormányzatot kell megkeresni, mert csakúgy, mint Magyarországon, Angliában is lakhelyhez vannak rendelve az iskolák.

A jelentkezési határidő

A jelentkezést bármi kor be lehet nyújtani és azt a helyi hatóságnak haladéktalanul el kell bírálnia.

Hasznos linkek:

Az  Alsó tagozatos (Primary) iskolába történő beiratkozáshoz 

A Felső tagozatos (Secondary) iskolába történő beiratkozáshoz 

Az iskolai oktatás 6 hetes blokkokba van szervezve, amit egy hét szünidő követ. Emellett természetesen van nyári vakáció és több tanítás mentes iskolai nap, ami természetesen mindig az adott iskola oktatási rendjétől függ. Ezeket érdemes mindig az adott iskola honlapján követni, de minden esetben emailben értesítik a szülőket is róla.

Hasznos link az általánosan megszabott iskolai szünidőkhöz: 

http://myschoolholidays.com/

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)