Egészségügyi ellátás Angliában

 

 

Fontos információk,amiket minden kiérkezőnek és itt élőnek tudni kell és tudni hasznos!

 

Nehéz helyzetben vannak azok az emberek,akik most érkeznek Angliába és még nem rendelkeznek Ni number (National Insurance) számmal, illetve nincs EU kártyájuk (EHIC-kártya, European Health Insurance Card ), mivel az itteni háziorvosok nem tudják addig kezelni és gyógyszert felírni nekik. Sürgős (Accident & Emergency) esetekben ezek az emberek be tudnak menni a legközelebbi kórházba, vagy bármelyik “Walk in Center” részlegbe. Az érkezőkkel kitöltetnek egy nyomtatványt, ezek után következik a 4-­6 órás sorbanállás. Az igaz,hogy aznap megnéz egy orvos ingyenesen, de ténylegesen akkor érdemes igénybe venni ha nagyon sürgős az

Ha valaki rendelkezik Ni number (Natinonal Insurance) számmal Angliában, hasznos keresnie egy háziorvost (GP­t), mivel az otthoni Tb­je itt már nem érvényes. Főképp ajánlott ha gyógyszerekre van szüksége rendszeresen, hisz azt is csak GP írhatja fel, másrészről nem lehet tudni mikor lesz rá szükség. Az angol állami intézetet NHS­nek (National Health Service) hivják. Van egy honlapjuk,ahol megtalálhatja mindenki a hozzá legközelebbi háziorvosi rendelőt http://www.nhs.uk/. A keresőbe csak be kell írni az irányítószámot és kiadja a találatokat.

 

A kiválasztott orvost fel kell hívni és időpontot kérni a regisztrációhoz. A hivásnál érdemes megkérdezni milyen dokumentumokra lesz szükség. Leggyakrabban elég az útlevél vagy személyigazolvány (ID card), ni number kártya vagy ni levél bemutatása, bankszámla kivonat a lakcím igazolására. Ezt követően a recepciónál az asszisztens csinál az iratokról egy másolatot, és ad egy regisztrációs papírt (pár oldalas), ezt ki kell tölteni. Ezután kap a páciens egy időpontot megbeszélés alapján, hogy egy nővér megcsinálhasson egy­két alap egészségügyi vizsgálatot.

Ezek például vérnyomás,­testsúly,­magasság mérés. Általában erre a vizsgálatra egy­két héten belül kerül sor. Ezt követően bármivel és bármikor megkereshető a háziorvos ­természetesen előzetes időpont egyeztetés után­. Sok nő kérdezi meg hogyan müködik itt a fogámzásgátló gyógyszer felírása. Magyarországon a nőgyógyász írja fel a kívánt gyógyszert,itt elég hozzá a háziorvos. De van egy másik lehetőség is: vannak szexuális egészségügyi klinikák (sexual health clinic), ahova érdemes elmenni, mielőtt a háziorvoshoz menne bárki is. Itt ingyenesen adnak tanácsokat a védekezéssel kapcsolatban, esemény utáni tablettákat, fogamzásgátló tablettákat, óvszert és terhességi tesztet. Továbbá komolyabb nőgyógyászati problémákban is itt tudnak segíteni.

A fogamzásgátló tabletákat ingyen írja fel a házi orvos.Viszont más gyógyszer receptekért receptdíjat kell fizetni £7.40 fontot a felnőtteknek. Vannak kivételek, például ha valakinek van NHS Tax Credit Exemption Certificate­je, Jobseekeres Allowence,Income Support, vagy különböző betegségek esetében(cancer,diabetes), kismamáknak a gyermek egy éves koráig, katonai szolgálatot teljesítőknek, illetve 18 éves korig a nappali oktatásban tanuló diákoknak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok magyar keres magyar orvosokat, talán mert jobban megbíznak a szakértelmükben. vagy nyelvi nehézségek miatt.

Akik kint élnek Angliában, de, Magyarországon szeretnék folytatni az orvosi kezelésüket. Ezt úgy tehetik meg,hogy a Gp segitségével kitöltenek egy E112­es nyomtatványt, és ezután ha megtörtént

az otthoni gyógykezelés az angol NHS fogja fizetni a kezeléseket. Az EU jog tiltja ezt,viszont aki a magyar kórházakat, kezeléseket akarja használni így oldhatja meg. Sokan azt a megoldást választják, hogy fizetnek Angliába járulékot az egészségügyi ellátásért, de otthon a TB­t is fizetik.