Credit scoring, avagy az alfa és omega a pénzügyekben

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

dr Lóvé – na mondd,
mennyibe fáj?

Az angol hitelminősítő rendszerről (credit scoring) pár szóban és még néhány jótanács


Credit scoring, avagy az alfa és omega a pénzügyekben

Bankszámlát nyitnál? Biztosítást kötnél? Hitelkártyát igényelnél? Albérletet vennél ki? Személyi kölcsönt vennél fel? Telefon vagy internet előfizetést vennél? Újságra előfizetnél? Nos, ha a fenti kérdések bármelyikére a válaszod igen, akkor szinte 100%, hogy lekérik a profilodat a hitelminősítő cégektől.

Béla kikerekedett szemmel néz Gyurira, elvégre sosem gondolta volna, hogy a Fitch vagy a Moodys pont őt fogja elemezni, értékelni. Szerencsére Gyuri megnyugtatja, hogy a fent említett cégek a nagyfiúkat (országok, multik stb.) elemzik. Ebben a ligában az Experian és az Equifax jelenti a krémet.

Kik ezek és mit tud(hat)nak rólam?

Ezek a hitelminősítő cégek gyakorlatilag az összes fontos adatot ismerik a pénzügyeiddel kapcsolatban és akár azon túl is.

A legfontosabb nyilvántartott adatok:

 • Személyes adatok
 • Szerepelsz-e a választói névjegyzékben
 • Korábban használt nevek
 • Pénzügyi társkapcsolatok
 • Nyilvános feljegyzések
 • Számlainformációk
 • Korábbi adatbázis keresések
 • Egyéb lakcímek
 • CIFAS
 • GAIN

Mehetünk sorjában, ugye?

 • Személyes adatok

Semmi bonyó. Név, születési idő, jelenlegi lakcím, mióta vagy a jelenlegi lakcímen, korábbi lakcím, mennyi időt töltöttél a korábbi lakcímen, megjegyzések és hasznos címek. Ez utóbbi kettő, ami talán nem magától értetődő. A megjegyzések rovatba írhatsz te is bejegyzést. Például a lehetséges jövőbeni hitelezőidnek, hogy csak azért nem fizettem a korábbi hitelt mert, de azóta jó útra tértem stb. A hasznos címek rovat, nem számodra hasznos címeket tartalmaz. Többnyire bíróságok vagy egyéb szervezetek vezetik fel azt a címet, ahol megtaláltak. Nyilván olyan esetben igaz, ha a delikvens „elfelejti” közölni az új elérhetőségét.

 • Szerepelsz-e a választói névjegyzékben

A hitelezők azért szeretik, hogy szerepelsz a választói névjegyzékben, mert ez egy másodlagos megerősítése a nevednek, a lakcímednek és a nyilvántartásba vétel dátumának. Érzed, ahogy Bélának leesik a tantusz, hogy nagyban segíthetsz a sorsodon ha ez az infó és személyes adatok szekció összecseng. Másik fontos tudnivaló, hogy ha több mint 5 éve szerepelsz a választói névjegyzékben, akkor bármikor behívhatnak esküdtnek.  Igen, bírósági tárgyalásra, mint a filmeken.

 • Korábban használt nevek

Ez elég egyértelmű, házasságkötés vagy válás esetén változhat a neved. Vagy csak magadtól változtatod meg, akkor az itt fog szerepelni.

 • Pénzügyi társkapcsolatok

Ha kezességed vállalsz, vagy közös (joint account) számlát nyitsz valakivel, akkor az illető lesz a pénzügyi társad. Fontos tudni, hogy a hitelintézetek, ha találnak itt bejegyzést, akkor az esetek többségében leinformálják a társadat is. Klasszikus együtt sírunk, együtt nevetünk helyzet.

 • Nyilvános feljegyzések

Gyuri megnyugtatja Bélát, hogy nem a blogjában posztolt sztorikat másolják ide, vagy a facebook megosztásait. Ide általában bírósági végzések kerülnek. Mondjuk személyi csődvédelem kezdete/vége.

 • Számlainformációk

Igyekszem tömör lenni. Minden, de tényleg minden adatod ide kerül, legyen az debit vagy credit account. Igen, még az is, hogy a befizetni valókat határidőre kiegyenlítetted-e. Durva, mi? Ha kételyeid lennének, hogy mégis mennyire követnek, akkor tessék, nézz körül: https://maps.google.com/locationhistory/b/0 (számítógépenként változhat a megjelenített információ mennyisége)

 • Korábbi adatbázis keresések

Ez is egy hoppáré kategória. Minden alkalommal, amikor hitelért folyamodsz vagy új biztosítást szeretnél kötni (igen az összehasonlító oldalak is!), szépen bejegyzik, hogy milyen célból és mikor ellenőrizték a profilodat. A túl sok keresés, nem a legjobb az álmoskönyv szerint. Béla szemei cikáznak, de idő és helytakarékossági okokból, most nem tárgyaljuk részletesen a full és soft credit search közötti különbséget.

 • Egyéb lakcímek

Minden olyan lakcím, ami nem az elsődleges vagy a választói névjegyzékben regisztrált, kerül ide. Ha ügyes vagy, akkor ez a rész üres marad. A túl sok lakcím adat, nem okés.

 • CIFAS

Háromszáz tagot tömörítő szervezet, az Egyesült Királyságban történő csalások visszaszorításának érdekében. Bankok, biztosítók, nagyáruházak közös adatbázisa. Ha valaki átveri őket (vagy csak kísérletet tesz) adatai ide kerülnek. A szívás akkor van ha neveddel és a saját adataiddal élnek vissza. Ebben az esetben nagyban megnő a kockázat és további biztosítékokat kérhetnek vagy csak elutasítanak, ha igényelsz valamit. Van lehetőség ennek korrekciójára, de jobb a békesség alapon, inkább kövess el mindent, hogy ne kerülj ide, mint áldozat.

 • GAIN

Gone Away Information Network azaz, elhúzott anélkül, hogy szólt volna. Mármint közölte volna, hogy mi az új lakcíme. Általában 30 napod van arra, hogy a cégeknek, bankoknak vagy a council-nak bejelentsd, hogy költözöl. Nem megtenni para, de idekerülni bejegyzés formájában nagyobb gáz.

Hogyan javíthatok a hitelminősítésemen?

Akik figyelmesen olvastak eddig, azok már tudják, hogy az adott kategória leírásoknál szerepelnek a tippek. De ők legyenek tekintettel Bélára és a kedvéért foglaljuk egy csokorba az egészet.

Kérj egy ingyenes credit reportot! Trükkösen ingyenesek, neten igényelheted, de csak telefon mondhatod le. Ha nem bízol a tudásodban, akkor inkább fizess egy egyszeri díjat, de legalább annál többet nem fognak leszedni rólad.

Jelentkezz be a választói névjegyzékbe!

Ellenőrizd a személyes adataidat és javítsd ki az esetleges hibákat! Itt javasoljuk az azonos család és utónévvel bíró családtagoknál – különösen ha azonos lakcímen élnek, hogy sürgősen kezdjék el használni a junior (jr) és senior (sr) megkülönböztetéseket. Rengeteg időt takaríthatnak meg ezzel.

Hitelkártyázás

Nos, ha már olvastad Béla és Gyuri sztoriját a tévé vásárlással kapcsolatban (ha még nem akkor pótold ITT és ITT), akkor tudod, hogy meglehetősen kecsegtető ajánlatokkal élnek a bankok. És azt is tudod, hogy nem ezekből az akciós ajánlatokból utazik a top menedzsment a Bahamákra yachtos, drogos, prostis partikra. Khm elkalandoztunk, bocsánat. Szóval a rendszer bizony figyeli a használatot és szűrik a potyautasokat. Ha csak és kizárólag az akciós ajánlatokat veszed igénybe, akkor egy idő után a bank elutasíthat. A legszebb az egészben, hogy a bank sosem fogja megmondani, hogy miért.  Legfeljebb ennyit odaböknek: „because you failed to meet our credit scoring requirements”

Fizesd be időben a számláidat! Sokak számára – talán otthoni rossz megszokásból – a közüzemi számlák határidőre történő befizetése az időjárással vagy a kedélyállapottal van összefüggésben. Ha majd olyan kedvem lesz, akkor befizetem, mottóval. Hiba. Természetesen a rendszer nyilvántartja, rögzíti és nem felejti el egyhamar. Lustáknak és feledékenyeknek javaslom, a direct debit használatát.

Legyen vezetékes telefon előfizetésed! Meglepő, de nagyon sok bank és biztosító preferálja, hiszen ez is egy újabb terepe a személyed ellenőrzésének. Ha valami oknál fogva marketing ügyben hívogatnak rajta, semmi para, csak közöld velük, hogy nem szeretnéd, ha ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatnák.

Ezeket nyilván az élet rendezi, de ha van rá mód, akkor kerüld el a gyakori lakcím és munkáltató váltást. Ha mondjuk több munkaügynökségnek dolgozol akkor add meg azt, amelyiknek a legtöbbet dolgozol és csak akkor adjál meg továbbiakat, ha direkt rákérdeznek.

Egyéni vállalkozóként nem terem sok babér. Kb. akkor fognak hitelt adni, ha nem lesz rá szükséged. Rád fokozottan érvényesek a tippek és trükkök. Mindenesetre ha valaki elutasít, nehogy azonnal máshoz fordulj, mert végtelen ciklusba kerülhetsz.

 

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,