6. Rész – Gépkocsi használat elszámolása

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Saját tulajdonú gépkocsi használatának költségként való elszámolására 2 módszer létezik. Az egyik a ténylegesen felmerült költségek alapján történő elszámolás a másik pedig az átalány alapú (flat rate) elszámolás.
Először is el kell dönteni hogy milyen mértékben használjuk az autónkat céges célokra. Ha elkezdtünk használni a flat rate módszert akkor ugyanannál az autónál nem térhetünk át másik módszerre kedvünk szerint. Illetve ha a tényleges költségek alapján történt elszámolást választjuk és igényeltünk capital allowance-ot akkor nem válthatunk flat rate-re.

1. Tényleges költségek alapján történő elszámolás.
A ténylegesen felmerült költségek egészben (ha van privát használat is akkor a business használat %-ában) számolhatóak el. Tankolás, javítás, biztosítás költségeit foglalja magába. Az autóra ún capital allowance is elszámolható ha úgymond bevisszük a vállalkozásba. Ez egy hosszabb téma, később visszatérünk rá.
2. Átalány azaz flat rate alapján történő elszámolás

Ez történhet hasonlóan a fentiekhez a megtett mérföld %-os arányú megosztása alapján, vagy tételes mérföldelszámolás alapján.
Igényelhető összeg 45p minden megtett business mérföldre az első 10000 mérföldi, felette pedig 25p.
Tehát 11000 mérföld esetén 10000*0,45+1000*0,25=4750.
Ez magába foglal minden költséget, tankolás, javítást, biztosítást, taxokat, értékcsökkenést.
Ezenk az összegen felül csak útdíj, parkolási díj és egyéb hasonló kiadás írható le költségként.

Írta: EBR Accounting Services

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)