5. Rész – Regsztráció, könyvelési technikák

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Az egyéni vállalkozói tevékenységhez szükséges magunkat regisztrálni mint vállalkozó az adóhivatalnál. Ezt telefonon vagy online is megtehetjük. A regisztrációt követő néhány 2-3 héten belül megérkezik az UTR számunk azaz adószámunk.
A tevékenység a regsztráció megtörténte előtt is elkezdhető, de figyeljünk arra hogy a jövedelemszerző tevékenység megkezdésétől maximum 3 hónapon belül kötelező regisztrálni magunkat. Ez egyfajta türelmi idő, SEMMIKÉPPEN NEM azt jelenti hogy van 3 hónapunk hogy kipróbáljuk hogy a vállalkozásunk működik-e vagy nem. Amennyiben bevétel keletkezett akkor is kell regisztrálnunk ha időközben már megszűnt a tevékenység!

Az egyéni vállalkozók tekintetében 2 fajta könyvelési technika létezik.
Az egyik az ún hagyományos technika amely alapján a bevételeket és kiadásokat akkor tekintjük megtörténtnek amikor annak a kiszámlázása megtörténik, függetlenül a pénzügyi teljesítés dátumától.
A másik pedig az ún pénzforgalmi szemlélet, amely alapján a bevételeket és kiadásokat akkor tekintjük megtörtétnek amikor azok pénzügyileg teljesülnek.

Egy egyszerű példa. Kiszámlázol valamit 2017 márc 15-én, de csak 2017 ápr 30-án kapod meg az összeget akkor az hagyományos módszer szerint a bevétel az a 2016/17-es adóévhez tartozik a pénzforgalmi szerint pedig a 2017/18-as adóévhez.
Én általában a pénzforgalmi könyvelést javaslom az ügyfeleknek, ez egyszerűbb és kevesebb évvégi adminisztrációt, „gondolkodást” igényel.

Írta: EBR Accounting Services

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)