2. rész – Egyéni vállalkozókra vonatkozó adók és járulékok

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Bár én logikailag nem most írtam volna erről, de mindenki azt kérdezte hogy hogyan fog adózni ha vállalkozó lesz. Csak általános esetre vonatkoznak az alább leírtak, mindenre nem tudok és nem is akarok kitérni.

Elsősorban tisztáznunk kell hogy a vállalkozó a profitja után fizet adót és járulékot. A vállalkozói profit kiszámlításához alapesetben a bevételekből le kell vonni a kiadásokat. A kapott profit lesz az alapja az adó és járulékfizetésnek.

Az adó a munkavállalókhoz hasonlóan az első £11500 (2017/18-as adóév esetén) adómentes, az a feletti rész esetén fizetendő 20% (£45000 font felett pedig 40%).

Ezen felül a vállalkozóknak számolniuk kell 2 féle NI-vel.
Az egyik az NI Class 2, amit csak akkor kell fizetni ha a profit eléri a £6025 összeget. Összege heti £2,85 azaz évi £148,2. Az összeg önkéntesen is fizethető ami által az adott év beleszámít a nyugdíjba, illetve hölgyek esetén (egyéb feltételeket figyelembe véve) maternity allowance igénylésére is jogosít.
A másik az NI Class 4, ezt csak £8164 összegű profit elérése esetén kell fizetni, az említett összeg feletti rész 9%-a. Amennyiben a profitunk eléri a £45000 összeget az e fölotti résznél már csak 2% a fizetendő.

Amennyiben vállalkozásunk mellett dolgozunk is a munkabérünk és vállalkozói profitunk az adó fizetése szempontjából összeadódik!

Írta: EBR Accounting Services

Ezek is érdekelhetnek:

A brit állampolgárság megszerzése

    Angliában Állampolgársági kérelmet 5+1 év itt tartozkódott év után lehet benyújtani.A letelepedési engedély 5 év után automatikusan jár a magyar

Angliában szeretnél házasodni?

Feltételek, hogy Angliában házasodhass: 16 éves kor felettinek kell lenned Szabadon házasodhass mint egyedülálló, elvált vagy özvegy Ha 18 év alatti vagy,

Tanulj tovább!

Elindult a legjobb WordPress weboldal építő tanfolyamom amiben 3 nap alatt megtanítalak saját weblapot építeni nyugati minőségben! Persze mindezt kiegészítem 3 bónusz alapozó tanfolyammal amivel a végére nem marad kérdés mi-hogyan :)